USKRS U NAŠOJ ŽUPI

Rečica, 17.04.2022.
Proslava uskrsnuća našeg Gospodina započela je službom Službom svjetla ispred župne crkve. Službu je predvodio župnik vlč Lovro. Nakon Službe riječi zvona su svečano najavila Isus je živ, uskrsnuo je.  Svečanu misu uskrsnuća predvodio je župnik koji je u svojoj homiliji naglasio da nakon užasnog Kristovog krika s križa; Gotovo je, nakon groba i tišine Velike subote odjekuje radostan pjev Crkve Aleluja – Isus je živ, smrt je pobijeđena, Posebno je naglasio da osudom, poniženjem suđeno je nadi, istini i ljubavi, upravo onome što je srž naše vjere a onda dolazi uskrsna poruka: nadu, istinu i život nitko ne može uništiti. Svjetlo uskrsne svijeće razgoni mrak zla, laži i istine i smrti i grijeha.
Podsjetio je da nakon dvije godine, prvo pandemija, a onda zatvorena crkva nakon potresa , možemo radosno slaviti Uskrs u svojoj ranjenoj crkvi.
Na poldanjoj svetoj misi u svojoj homiliji župnik se osvrnuo na riječi apostola Petra …prošao je svijetom čineći dobro….njega smakoše objesivši ga na stup… Kristova muka i smrt nisu nesreća nego dio našega spasenja. Sve što je Isus činio bila je poslušnost nebeskom Ocu. Kao čovjek vpio je : neka me mimoiđe ova čaša…ali vjerom u sebi govorio je također…neka bude tvoja volja. Podlaganjem volji Očevoj i naše patnje, boli ucjepljene u Kristovu bol i patnju nisu besmisao, nesreća nego mogu biti dio Božjeg djela spasenja prinesene za naše bližnje. Stoga je Kristovo uskrsnuće i naše uzdignuće.
Prvi puta u povijesti uskrsna sveta misa služena je i u kapelici svetoga Florijana u Zamršju. Za tu priliku župljani toga dijela župe prekrasno su uredili okoliš i samu kapelicu u kojoj i oko koje se okupio lijepi vroj vjernika.
Na svetoj misi pjevali su mladi predvođeni sviranjem na gitari mlade studentice Ane Škarice.