Pojmovnik praznovjerja

CRVENI KONAC

Na rukama novorođenčadi, djece i slavnih osoba, crveni konac oko zapešća služi kao talisman protiv uroka ili prikupljanja pozitivnih energija. Podrijetlo ovog praznovjerja potjeće iz hinduizma u kojemu svetu uzicu oko zapešća, veže svećenik vjernicima koji obavljaju hinduističke obrede. U svijetu celebrity invazija končića povezuje se s
kontroverznim Kabbalah Centrom Philipa Berga i funom tzv. „Madonna kabale“, svojevrsne holivudske interpretacije židovske kabale.

ANĐEOSKI TALISMAN

Sastoji se od kruga s čije se vanjske strane nalazi magijskim pismom ugravirani tekst: “Ispred mene, iza mene, s moje desne i s moje lijeve strane, ja sam okružen zaštitom”. Iza kruga su ugravirana imena četvorice arkanđela. Anđeoske kartice, i drugi anđeoski talismani, Hrvatskom se šire zahvaljujući okultnim bratstvima koja, u ime komunikacije s anđelima, promiču spiritističke tehnike izmišljajući uvijek nove ponude i nove vrste talismana“

KETLSKI KRIŽ

Potječe iz keltskog svijeta. Predstavlja jedan od najstarijih i najpoznatijih načina čitanja Tarot karata. Simbolizira most s drugim svijetom, više energije i znanja. Križ s krugom oko njega, simbol duha Zemlje i božanstva, koristi se u svrhu zaštite.

LUBANJA JARCA

Antikršćanski amblem sotonističkih skupina. Sljedbenici luciferijanizma shvaćaju Lucifera kao utjelovljenje neprestane potrage za mudrošću i moći prirode. Jarac i pentagram s dva kraka prema gore najčešći su simboli Sotone i s njim se dovode u usku vezu.

JANTARSKA OGRLICA

Opće rasprostranjeni mineral što ga nabavljaju majke djeci u fazi izrastanja prvih zubi kako bi im ublažile bol. Zbog vjerovanja u magijske moći jantara, potražnja za njim javlja se još u prapovijesno doba. U najstarijim grčkim mitovima navode se osobita svojstva jantara nastalog od suza koje su ronile Helijade nad mrtvim Faetonom. U antici je često povezivan s raznim vjerovanjima, pa se nosio kao amajlija i nakit. Uz spomenute ogrlice, danas su popularne jantarne narukvice i privjesci, dok su u izradi i jantarne naušnice, prstenje, itd.

BRACINO TRINAESTKRAKO SUNCE

Novopoganski talisman pristalica milenarističko okultnoga „Saveza“ što ga je, osamdesetih godina prošlog stoljeća, osnovao srpski vidovnjak Ivica Prokić (1950.- 1995.) koji je najavljivao nastup nove civilizacije i četvrtka kao novog dana Gospodnjeg umjesto nedjelje. Nakon Prokićeve tragične smrti sljedbenici su kult ličnosti preusmjerili na njegovoga zagrebačkog adepta, Josipa Grbca, popularno prozvanog Braco sa Srebrnjaka oko kojega se masovno okupljaju na Bracin „iscjeliteljski pogled“ odakle obično kao talisman ponesu sunce te Ivicine i Bracine „ljekovite knjige“.

PENTAGRAM

U jednom potezu izvedena petokraka zvijezda, s jednim krakom prema gore simbolizira prirodu (mikrokozmos), s dva kraka prema gore simbolizira rogatog boga wicce (Baphometa ili Pana), i samog Sotonu. Jedan je od najpoznatijih i najstarijih magijskih simbola („zvijezda magičara“) kojim se ulazi u magijski svijet. Predstavlja četiri osnovna elementa (voda, zemlja, vatra, zrak) objedinjenih u peti element duhom. Simbol se redovito koristi u magijskim obredima i zazivanjima duhova prirode, anđeoskih i demonskih bića. Sastavni je dio nepoganske vještičje organizacije Wicca. U kombinaciji s drugim simbolima učestalo se pojavljuje na simbolima brojnih okultnih i tajnih društava.