Hodočašće na Mariju Bistricu

Već tradicionalno zadnje subote u mjesecu lipnju župe karlovačkog dekanata predvođene svojim svećenicima hodočašte na Mariju Bistricu. i Naša župa kao dio dekanata pridružuje se tom hodočašću. Neki župljani išli su organizirano autobusom, drugi su došli svojim automobilima. Bilo je na hiodočašću oko 80 župljana.

Kao i uvijek naše smo hodočašće započeli krunicom i Marijanskim pjesmama u autobusu, dolaskom na Mariju Bistricu slijedila je ulazna procesija u baziliku. Nakon križnog puta hodočasnici su se mogli okrijepiti, ispovijediti, obaviti svoje privatne pobožnosti. Svetu misu u bazilici predslovio je bistirčki župnik i rektor Nacionalnog svetišta preč Domagoj  Matošević.
Budući da je bila svetkovina apostola Petra i Pavla prečasnik Matošević temeljio je svoju homiliju na pitanju Isusa Petru: Voliš li me?
Poslije svete mise bila je prilika za ručak. U 2,00 sati organizirano je klanjanje pred Presvetim u bazilici, a iza toga bila je oproštajna procesija hodočasnika s obilaskom oltara posvećenom Blaženoj Djevici Mariji. Nakon toga uputili smo se svoju župu i u svoje domove.
Ovo je hodočašće za mene bilo osobito jer je to meni bila 44 godišnjica mlade mise. Zaređen sam 26 lipnja na Mariji Bistrici, a mladu misu imao sam na Petrovo u svojoj župnoj crkvi sv. Ane u Loboru. Hodočasnici su me iznenadili lijepim poklonom “bistričkim romarskim srcem.