PROSLAVA TIJELOVA U NAŠOJ ŽUPI

Pred jedanaest godina u dogovoru s Pastoralnim vijećem župe donesena je odluka da se obnovi Tijelovska procesija kroz Rečicu, kao što je to bilo prije II. svjetskog rata.Ove je godine održana jedanaesta procesija. Prijedlog sa sjednice Pastoralnog vijeća župnik je priopćio župljanima koji su to s radošću prihvatili. Izvukli smo na svjetlo dana stare crkvene barjake, neki stariji ih se jedva sjećaju, mlađi ih nikada nisu vidjeli. Istina. potrebna im je temeljita restauracija, ali nadamo se da će doći na red i tako ćemo sačuvati crkvenu baštinu od propadanja i zaborava.
U organizaciju i sudjelovanje uključili su se odmah svi zaseoci i preuzeli obavezu da svake godine izgrade sjenice i da ih ukrase. U samu procesiju uključio se KUD Rečica, DVD Rečica Matica, DVD Dolnja Rečica, DVD Rečica Kolodvor, Lovačko društvo Rečica, mladi čiji je predstavnik Matija Zlatarić ove godine nosio križ na čelu procesije.
Vjernici putem kojim prolazi procesija kite svoje balkone ukrasima s narodnim vezom i time svemu daju svečani ton.
Župnik je u svojoj homiliji naglasio da Isus drugačije vrednuje naše tijelo i našu tjelesnost od onoga što nam se često preko medija natura. Oko Isusa su maleni, neznatni, gladni, siromašni, bolesni. Kada pogledamo tko se okuplja i nedjeljom oko Isusa. Obični mali ljudi, ljudi u duhovnoj i tjelesnoj potrebi.
Danas će Isus proći istim onim putovima kojima mi prolazimo svaki dan da blagoslovi naše puteve, da nas podsjeti da je uvijek s nama.
Po svojoj tjelesnosti i trajnoj prisutnosti u hostiji Krist nas povezuje s Bogom i naše tijelo čini Hramom Duha Svetoga. Hraneći se Kristovim tijelom dobivamo svi novi pogled na svoju i tuđu tjelesnost.
Nakon procesije slijedio je završni blagoslov u župnoj crkvi.

FOTOGRAFIJE

Jedan odgovor o “PROSLAVA TIJELOVA U NAŠOJ ŽUPI”

Komentari su isključeni.