Obredi Velikoga petka

Obrede Velikog petka u našoj župnoj crkvi predvodio je župnik vlč Lovro Zaplatić. Svojim pjevanje uzveličao je naš mješoviti župni zbor, osobito je bilo dojmljivo pjevanje Sedam žalosti Majke Božje, stari pučki napjev. Obredima je prisustvovao veliki broj župljana koji su tišini prilazili križu i odavali mu svoje poštovanje.

Njega, nedužnoga, osudili su na smrt. Njega, bez grijeha, razapeli su na križ. Njega, nevinoga, svukli su do kože. Njega, bez krivnje, pokopali su u grob. Preko Njega pokušali su ogoliti Boga; u Njemu su željeli osuditi Boga; s Njime su htjeli ubiti Boga.

Njegovo prijestolje nije propalo, njegov križ nije uvenuo; kršćani su Njegovi križonoše; slavimo Ga u kršćanskim crkvama, častimo Ga u vjerničkim obiteljima; nalazi se upisan na kršćanskim čelima, izgovaramo Ga našim usnama, čuvamo Ga u našim srcima. Naš osobni, ljudski i vjernički križ, živi od Njegova uskrsloga križa. S križem se kršćani rađaju, s križem kršćani žive, Križu kršćani vjeruju, u križu kršćani dovršavaju zemaljski vijek.