PROŠTENJE U DONJOJ KUPČINI


Prigodom proslave zaštitnice župe Donja Kupčina sv. Marije Magdalenu misu je predslovio i propovijedao naš župnik Lovro Zaplatić. U svojoj propovijedi župnik Lovro je naglasio:

Čovjeku se neprestano nameću pitanja koja traže odgovor. Možemo si i mi danas postaviti nekoliko prigodnih pitanja dok slavimo blagdan svete Marije Magdalene zaštitnice ove župe i ovoga kraja. Toliko smo puta čuli riječi blaženi, sveti…tko su to blaženi i sveti? Jesu li to neki kao narodni heroji, nadljudi, idoli..da li je ova sveta Marija Magdalena super žena… mis savršenosti? Ono superstar…

Možda nam priče, legende oko blaženika i svetaca zapravo daju iskrivljenu sliku o njima, oni kao da nisu dio našega života i svijeta. Većina tih svetaca ljudi su od krvi i mesa sa svim problemima s kojima se i mi susrećemo, sa svim uzletima i posrtajima, uspjesima i neuspjesima. Svetica koju danas slavimo imala je svoj život koji nije bio uvijek ono što bi danas rekli „na čast i ponos“, Tek u susretu s Isusom njezin se život mijenja. U tom trenu susreta s Isusom počinje njezin hod prema svetosti, Isus je iz nje protjerao sedam demona (Luka 8:2; Marko 16:9). To može značiti i opsjednutost đavlom, ali isto tako može značiti tjelesnu ili duševnu bol koju je ona trpjela. Dakle žena koja ima problema, ali ne ostaje u tom svom svijetu, dolazi Isusu njemu predaje svoje strahove, patnje, muke, osude… svoj teret života. Isus je ne osuđuje, prihvaća je.