Započele Listopadske pobožnosti

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj od svete Krunice. Svake godine, pa tako i ove, u našoj se župi obavlja Listopadska pobožnost moljenjem svete krunice, litanijama, prigodnim Marijanskim molitvama i svetom misom.
To je marijanska pobožnost nastala kao znak zahvalnosti Majci Božjoj koja je pomogla kršćanskoj mornarici u bitci kod Lepanta u Korintskom zaljevu 1571. godine. Papa Pio V. uputio je naime poziv svim vjernicima da mole Gospinu krunicu za pobjedu kršćana protiv osmanlijske vojske. Osmanska najezda zaprijetila je Zapadu zbog čega je papa pozvao kršćane moliti krunicu da se po njezinome zagovoru otkloni opasnost turske invazije.. Narod je velikodušno pristao na papin poziv kako svjedoče povijesni dokumenti, narod je velikodušno odgovorio na Papin poziv. Pobjeda je značila odbijanje osmanske najezde. Papa je molitvi krunice pripisao posredovanje Blažene Djevice u tom otklanjanju od nasrtača na kršćanski svijet. Sama pak pobožnost krunice nastala je iz potrebe srca da razmišlja o otajstvima Kristova života.
Svakoga utorka Listopadske pobožnost je i u kapeli sv. Florijana u Zamršju. Nastojat ćemo da do kraja mjeseca pobožnost bude bar jednom u svakom zaseoku da time označimo svoje jedinstvo i zajedništvo.