Završila prva faza obnove unutrašnjosti župne crkve

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja čiji zvonik visok 45 metara dominira cijelim Pokupskim krajem ures je cijeloga ovoga kraja uz rijeku Kupu. Neki je zovu i Pokupskom katedralom zbog veličine i ljepote koja je istina nagrižena zubom vremena i ratnim razaranjima. Gradnju same crkve započeli su grofovi Draškovići koji su imali svoju kuriju nedaleko od sadašnje župne crkve. Koja je nažalost nebrigom za kulturnu ostavštinu danas ruševina zaboravljena od svih. Umjesto ponosa ona je danas ruglo mjesta ali i naše kulture.
Zadnja obnova unutrašnjosti crkve bila je za vrijeme župnika Josipa Šafara 1894. godine kako stoji zapisano na luku na ulazu u svetište crkve. Za župnika Dragutina Oraića izvršena je hidrosanacija crkve i onda je došao rat i sve je stalo. Dolaskom župnika vlč Lovre Zaplatića počele su pripreme 2010. godine za obnovu sada već uistinu lošeg stanja unutrašnjosti. No svi pokušaji propadali su zbog odbijanja Ministarstva kulture RH.
Tek 2016. godine zahvaljujući posebnom trudu tadašnje djelatnice Konzervatosrkog odsjeka u Karlovcu gđe Tanje Horvatić krećemo u novu izradu dokumentacije i organizacije obnove unutrašnjosti župne crkve. Obavljena su dubinska snimanja zidova, sačinjeni svi elaborati, osigurana su vlastita novčana sredstva i sačinjen hodogram obnove, raspisan natječaj za izvođače radova. Na natječaju posao je dobila tvrtka gosp Damira Facana Grbiše akademskog slikara i konzervatora iz Zagreba. Prva faza bila je obnova pjevališta koje je po ondašnjoj procjeni bilo u najlošijem stanju.
Zahvaljući gospođi Ani Perač iz Rečice koja je donirala najveći iznos za obnovu zatvorili su financijsku konstrukciju i radovi su započeli koncem mjeseca svibnja.
Ovih dana radovi su uglavnom gotovi i polako se okrećemo drugoj fazi i morali smo promjeniti hodogram obnove i umjesto kape svoda moramo krenuti obnovi bočnog zida prema cesti.
Tek su radovi pokazali koliko je crkva u lošem stanju. Nije ni čudo kada je nitko nije dirao 125 godina.
Evo kako sada izgleda  obnovljeni dio:
GALERIJA OBNOVE

Jedan odgovor o “Završila prva faza obnove unutrašnjosti župne crkve”

  1. Velečasni velika hvala za ovaj posao kojeg ste primili u svoje ime i u ime svoje obitelji zelim da vam dragi Bog da puno zdravlja i mudrosti da uz vasu pomoć ovo hvalevrijednodjelo privedemo kraju

Komentari su isključeni.