Božić u Rečici

Svetu misu polnočku predvodio je župnik vlč Lovro Zaplatić koji je u svojoj propovijedi naglasio da postoje danas razna tumačenja što je to Božić. Mnoga od tih tumačenja isključuju onu vjersku dimenziju Božića. Odgovor, očito je morat ćemo potražiti negdje drugdje. Odgovor nam daje današnje Evanđelje i pogled na jaslice. ” Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin”. Ove riječi uključuju sve ono što ona prva definicija isključuje. Uključuje one koji imaju obitelj i one koji je nemaju, one koji imaju dom kao i one koje ga nemaju, one koji su egzistencijalno sigurni kao i one koji nisu. Poruka  ” Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin”. Uključuje sve ljude. Svima se rodio Spasitelj. Tek u tom okviru Božić postaje smisleno slavlje, i obiteljsko i za onoga tko nema obitelji, tko je sam. Svatko u njremu može prepoznati sebe. Ako tako razumijemo Božić onda ćemo izbjeći novovjeka tumačenja ili održavanje tradicije, onda će Božić imati tu vjersku dimenziju.
Na ranoj misi župnik je naglasio da se Bog želi roditi u nama u svakom trenutku našega života.
Na poldanjoj svetoj misi župnik je naglasio da je Bog u Isusu Kristu rascjepio povijest na vrijeme prije i poslije. I nije došao promjeniti svijet. Ušavši u naš život Krist rascjepčjuje vrijeme na prije njegova dolaska i nakon njegova dolaska. Mijenjajući nas mijenja svijet i okolnosti.
Ove godine bila je još jedna novost u našoj župi – NOVE JASLICA koje je izradio i donirao gosp. Ivan Žafa iz Tečanaca. Borove je donirala obitelj Purgar iz Karasa  a crkvu je lijepo uredio naš zvonar Željko i njegova obitelj.