Susret ministranata karlovačkog dekanata

Pod geslom “Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce” (Mt 6, 21) održan je u subotu, 03. studenoga ove godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu – Dubovcu, dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata osim župe Mahično.
Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama Pastoralnog centra Svetišta pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa.
Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 53 ministranta, od toga 44 osnovnoškolca te 9 ministranata srednjoškolaca iz 9 karlovačkih župa. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 70 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je potaknuti okupljene ministrante na osobno razmišljanje o svećenicima, na molitvu za svećenike, te upoznati tri stupnja sv. Reda i službe koje imaju nositelji sv. Reda. U ovoj katehezi preč. Pavlaković je posvjedočio okupljenim ministrantima i o svom putu, a posebno interesantan bio je kviz pod naslovom “Tko želi biti ministrantski milijunaš?” u kojem su ministranti Karlovačkih župa odmjerili svoje znanje u liturgijskim predmetima, poznavanju sv. Pisma, katekizma, crkvene godine i sl. Posebno interesantno bilo je na koncu kateheze, gdje su ministranti upoznavali hrvatske svetce i blaženike te pokušali napisati kakav bi bio njihov željeni svećenik te kakvog bi svećenika htjeli imati u svojoj župi. Kateheza je završila molitvom za svećenike i za nova i sveta duhovna zvanja. Potom su animatori Svetišta nastavili sa igrama u Pastoralnom centru Svetišta.Po završetku igara uslijedila je kratka okrijepa, a od 17.30 sati svećenici Dekanata bili su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio poveći broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata župa Dekanata i preč. Rektor. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa s početkom u 18.30 sati, u kojoj su zajednički sudjelovali ministranti i lovci Karlovačke županije, budući da je taj dan bila i proslava sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji sudjelovali su: preč. Dražen Karačić, župnik i dekan u Karlovcu – Novi Centar, mons. mr. Antun Sente ml., župnik i rektor u Karlovcu – Dubovcu i vlč. Antun Kolić, župnik u Karlovcu – Banija.
Iz naše župe bili su prisutni ministranti: Domagoj Skolan, Vilim Kranjčec, Lovro Bažulj i Fran Škarica.
Preneseno sa: http://www.sjemeniste.hr/

© 2017.-2020. Župa sv. Ivana Krstitelja REČICA