SPOMEN NA ŽUPNIKA MARTINA GECINU

15. siječnja 1945. godne partizani u nepoznatom smjeru odvode rečičkog župnika vlč Martina Gecinu. Vlč Gecina na službi je u župi Rečica od 1935. godine i u tom trenutku ima 43 godine.
U spomen na taj događaj svetu misu u župnoj crkvi  crkvi služio je župnik vlč Lovro Zaplatić koji je naglasio da je vlč Gecina bio mučenik vjere. I nismo ovdje samo, da molimo za njega, već kao kršćani molimo i za one koji su to zlodjelo učinili.
Martin Gecina rođen je 06. studenoga 1902. u Novakima, župa Petrovina, od roditelja Franje i Ljubice Đuđ. Nakon školovanja i studija teologije u Zagrebu zaređen je za svećenika 29. lipnja 1926. po nadbiskupu Baueru. Bio je kapelan u Donjoj Stubici do 1929. godine, a onda do 1935. godine u Pušći kao župnik odatle dolazi u Rečicu za župnika. U Pušći je sagradio i novi župni dvor. Svjedoci opisuju župnika Gecinu kao “mirnog i tihog čovjeka koji je nastojao svojim molbama štititi i spašavati Srbe”.
Likvidiran je negdje u noći između 25. i 26. svibnja 1945. godine bez suđenja. Samo mjesto likvidacije i grob nepoznati su do dana današnjega.
Ove godine planiramo postaviti spomen ploču u župnu crkvu u Rečici.