TREĆA ZORNICA

Betlehemsko svjetlo

Treća nedjelja došašća uvijek ima svoju posebnu draž za župu. Na misu zornicu u 6 sati na treću nedjelju došašća izviđački odred Spider iz Duge Rese donosi Betlehemsko svjetlo. Tako je naša župa prva u Nadbiskupiji u kojoj izviđači donose Betlehemesko svjetlo koje onda vjernici od danas odnose svojim kućama.
Svetu misu predvodio je župnik vlč Lovro Zaplatić koji je za svoju propovijed uzeo temu pitanje koje su farizeji postavili Ivanu Krstitelju – “Tko si ti?”.
Zanimalo ih je. Zanimalo ih je što smjera? Koje su njegove namjere, planovi. Jesi li ti ovo, ono…, prorok, poslanik… nisam… Pa dobro tko si onda ti…
Oni nisu znali, ali Ivan je znao. Ja sam Glas u pustinji koji vam želi reći da je smisao ovdje među vama…. Odlazi u pustinju, udaljava se od svakodnevnih jurnjava, briga… rekli bismo izlazi iz svijeta… promatra ga izvana….
Ivan je bio problem njegovim suvremenicima; nisu znali tko je on. Nisu ga mogli nigdje u neke kalupe smjestiti. I Isus je bio problem svojim suvremenicima, nigdje ga nisu mogli ukalupiti, smjestiti u naprijed određene ladice, prispodobiti ga nekome.
Kršćani su kroz povijest i danas problem suvremenicima. Zar nije najsmješnije kada nas uče oni koji su protiv vjere i Crkve kako bismo trebali živjeti… određivali bi nam što smijemo a što ne smijemo govoriti, raditi….
Pjevanje i sviranje predvodili su naši svirci Zorničari, a druženje poslije mise organizirali su naši lovci iz lovačkog društva Rečica.